2014. okt 03.

Divat, design, 3D

írta: Erősné Bíró Imola
Divat, design, 3D

A Design Hét tiszteletére utána jártunk:

 

Ha nincs egy rongyom, amit felvegyek, segíthet-e a 3D nyomtató? Ha eltekintünk az időtől és a pénztől, ami a nyomtatáshoz szükséges, ki tudunk-e úgy menni az utcára, hogy csak 3D nyomtatóval készült darabokat viselünk?

 

panties.jpg

melltartó1.jpg

3D nyomtatóval készült alsóruházat

Forrás: http://www.tamicare.com/#!technology/c1xu8

http://www.continuumfashion.com/N12.php

 A fehérnemű rendben van! Mindkét darab varrás nélküli kivitel. A női alsóhoz használt gép kizárólag textil nyomtatásra alkalmas, még nem túl elterjedt. A bikini felső nylonból készült, SLS (Szelektív lézer szinterezés) eljárással.

Sajnos a harisnyáról le kell mondjunk ebben a gondolat-kísérletben, azt még nem nyomtattak. S ezzel meg is van az első potenciális fejlesztési irány. Ki szeretné kipróbálni, és agyalni kicsit a harisnya 3D nyomtatáson?

 De nézzük tovább, mit veszünk fel ma!

A cipővel nem lesz gondunk, ékszerek után abból van a legszélesebb kínálat.

garden-of-eden-cipő.jpg

3D nyomtatott cipő, melyet az Édenkert ihletett

Forrás: http://blog.stratasys.com/2014/03/14/color-3d-printing-design/

 Ennek a cipőnek az elkészítéséhez például, egy Objet 500-as 3D nyomtatót használtak.

 

Majd jöhet a ruha.

Egyszínű virágmintás ruha hagyományos szabásvonallal, otthoni nyomtatóra tervezve

ruha.jpg

Forrás:https://d36c0vbvwjb9cx.cloudfront.net/uploads/image/file/52683/medium_Photo_7-07-2014_5_48_42_pm.jpg (www.youmagine.com)

 Ez egy pont jó darab, teljesen 3D nyomtatással készült, nem túl extrém, fénykép alapján ítélve még csinos is. Érdekessége, hogy flexibilis PLA-t használtak hozzá, ami azt is jelenti, hogy otthoni 3D nyomtatóval elkészíthető. Leírás szerint 1,7 kg anyagot használtak fel hozzá, ki gondolná, olyan légiesnek látszik?! A www.youmagine.com-ról a modell letölthető, kísérletező kedvűek segítséget kapnak az „összeszereléshez” is. Ha valaki elkészítette, feltétlenül írja meg!

 Ezzel meg is lennénk a felöltözéssel. Úgy érzem jól sikerült, elképzelhető egy ilyen szerelésben végigmenni az utcán. A jelek szerint a designerek tudják, mi kell a nőnek. Férfiként nehezebb a helyzet, azt hiszem jóval hiányosabb öltözet állna rendelkezésre. Sportcipőben és csokornyakkendőben nem hiszem, hogy bárki messzire jutna.

 Hagyományos ruházatban is van még mit kitalálni, lásd harisnya és férfi ruházat, de a ruhák 3D nyomtatása ennél sokkal több lehetőséget rejt magában. Kedvcsinálónak álljon itt két példa.

 synapse-dress.jpg

Agyhullámokkal operáló ruha

Forrás: http://www.3ders.org/articles/20140912-dress-the-way-you-feel-with-intel-3d-printed-smart-dress.html

Az első ruha a hangulatunkat jelzi ki. A hozzá tartozó fejpánt agyunk EEG jeleit olvassa. Érzéseinktől függően a ruhán lévő világító testek bekapcsolnak. De ami sokkal izgalmasabb, a mellkason lévő kamerát a viselője figyelme kapcsolgatja be és ki. Amire figyel, azt felveszi, ha már nem érdekli kikapcsol. Micsoda lehetőség! Ami fontos volt nekünk, arról videó van, teljesen önműködően. A ruha neve Szinapszis, beépített proceszorral működik és Anouk Wipprecht tervezte.

Angol nyelvű videó az okos ruháról: https://www.youtube.com/watch?v=MbumG9qRpDA

 Nem kevésbé érdekes a Xuedi Chen ruhája!

xpose.jpg

A ruha, ami az X-pose nevet viseli és van is, meg nincs is

Forrás: http://xc-xd.com/x-pose

 Ez nem befele, hanem kifele figyel és szintén processzor működteti. A ruha fokozatosan átlátszóvá válik ahogy a viselőjéről egyre több adatot osztanak meg a közösségi hálózatokon. A felület reaktív kijelző, mely tejszerűből átlátszóba változik. Ehhez a jelet egy mobilos applikáció és egy Arduino processzor adja. 

A kommunikáció bluetoothon keresztül történik az okostelefonnal. A fekete, rugalmas háló egy Stratasys Connex 500 3D nyomtatóval készült. 

Videó a működéséről:http://vimeo.com/97703615

 Elképesztő mindkét ruci, és még ki tudja, mi mindent lehetne kitalálni! Úgyhogy, elő a 3D nyomtatókat, designerek, teremtsetek divatot!

 




 

 

 

Szólj hozzá

divat Budapest Design Terminál 3D nyomtatás Design Hét