2014. ápr 23.

Szeptembertől minden iskolában legyen 3D nyomtató?

írta: Erősné Bíró Imola
Szeptembertől minden iskolában legyen 3D nyomtató?

A kis elsősök hamarabb nyomtatnának térben, mint a legtöbben közülünk, és még programozást is tanulnának? Ez csak álom, nem igaz?

education-banner.jpg

Forrás: 3dprinting.com

Nálunk igen! De a világ esősebbik felén könnyen megvalósulhat. Nagy-Britannia nemzeti tantervében szerepelnek ezek a javaslatok.

A programozást sem úgy kell elképzelni, hogy 2.-ban appot kell majd írjanak Apu telefonjára házi feladatként. 5 (!) és 7 éves koruk között el kell sajátítsák az algoritmus fogalmát, egyszerű programot kell írjanak és alapszintű hibakeresést kell végezzenek egy programban. 

A változtatások egyik célja, hogy az ország oktatási rendszerét felzárkóztassák a világ élvonalába. Miközben a brit képzés a 6 (!) legeredményesebbnek tartott iskolarendszer világszinten! De azért még megnézték, hogy mit tud jobban az első 5 helyezett, és amiről úgy találták, hogy jobban megfelel a mai kor követelményeinek, az ország- és a munkaerőpiac igényeinek, azt átvették. A változtatások, természetesen, nem csak a műszaki, tudományos tárgy-köröket érinti, hanem valamennyit. 

A 3D nyomtatókkal kapcsolatos kezdeményezés sem előzmény nélküli, 2012-13 között mintegy 20 iskolát láttak el térbeli nyomtatóval Nagy Britanniában. A tapasztalatok szerint sikeresen alkalmazták az oktatásban, a diákok lenyűgözve használták. A tanulókat inspirálta, hogy képesek valamit rövid idő alatt megtervezni és létrehozni, motiválta őket többek között a matematika tanulásban is. Az iskolákban szemléltető eszközöket, mindennapi használati tárgyakat és mozgó részeket tartalmazó játékokat is terveztek és készítettek a gyerekek. 

rakéta.jpg

A rakéta és a kilövő a Simon Langton Lányiskolában készült. A tapasztalatok itt olvashatók

Nem csak Angliában gondolták úgy, hogy jó dolog a gyerekeket megtanítani a jövő mindennapi technológiájára. Az USA-ban 2010 óta dolgoznak azon, hogy minden iskolában legyen 3D nyomtató. Japánban az idei évben kívánnak számos egyetemet és műszaki középiskolát hozzásegíteni a 3D nyomtató vásárláshoz. Ausztráliában közel 20 középiskolába kerül térbeli nyomtató, és elkezdték a tanárokat oktatni, hogyan használják ezeket a munkájuk során. Ezek alapján azt is gondolhatnánk, hogy a szigeteknek valami dolguk van a 3D nyomtatókkal.

Már csak azt kellene tudni, hogy az iskolai 3D nyomtatók pénzes országok játékszerei, vagy a versenyképesség kulcsa?

 

Forrás: www.bbc.com, www.gov.uk
Szólj hozzá

iskola 3d nyomtató Nagy Britannia