2014. ápr 29.

A 3D pizza

írta: Erősné Bíró Imola
A 3D pizza

Utálod az olyan recepteket, amik azt mondják, sózzuk meg érzés szerint? És a programozással hogy állsz? Lehet, hogy már csak néhány évet kell várni, és a konyhában is kódot írhatsz; van, aki már ma is ezt teszi!

 

 

Így néz ki a program alapján készült pizza,Pizzaa.jpg kicsit kocka, szegény. A képernyőről az asztalra egy 3D nyomtató segítségével került. Lásd a videóban lentebb.

Ennek a 3D nyomtatónak a fejlesztését Anjan Contractor, indiai származású gépészmérnök végezte a Systems and Materials Research Corporation (SMRC) nevű, texasi székhelyű vállalatnál, a NASA-val kötött szerződés alapján.

Így készül a 3D pizza

A 3D nyomtató rétegenként építi fel a pizzát. A forró munkalapra (amit sütőpapírral borítanak) előbb a tészta-réteg kerül. Ezután következik a paradicsom-szósz, majd a folyékony sajt. Mindhárom összetevőnek külön adagolófeje van. 

A gép típusa

A nyílt forráskódú RepRap Mendel térbeli nyomtatóját használták ehhez a projekthez. A receptekről programot írtak. Vesszenek a "csipetnyi" és "ízlés szerint" mértékegységek!

A por állagú összetevőket vízzel és olajjal keverik, így adagolható lesz. A három tartályból a gép a program szerint kinyomtatja a pizzát. 

pizza-adagoló.jpg

Sütési idő és mosogatás

A forró munkafelületen már nyomtatás közben is sül a pizza, ezért a nyomtatás után már csak bő egy perc sütésre van szükség. 

A munka-asztal a sütőpapírnak köszönhetően nem piszkolódik. Az adagolófejeket és a tarályokat tisztítani szükséges. 

Mire jó ez? 

A por alakú összetevők akár 30 évig is tárolhatók. A NASA a hosszabb űrutazásokra szeretne változatos, egészséges, nem időigényes és kevés hulladékot termelő élelmiszereket biztosítani az űrhajósoknak. E a célból finanszírozta a kísérletet.

A fejlesztésnek ez csak az első fázisa, mely 6 hónapig tart és 125.000 dollárral támogatta a NASA. Ha van rá forrás, a fejlesztés tovább folytatódik. A jelenlegi 3 összetevőt 10 körülire bővítenék, és azt remélik, hogy szinte bármilyen ételt képes lesz az asztalra varázsolni. 

Az előbbieken kívül még egy nagy lehetőség rejlik ebben az eljárásban, könnyebb lesz etetni a sok földlakót. A por alakú hozzávalók szinte bármiből származhatnak, amit egyébként nem szívesen eszünk, úgymint ízeltlábúak, fű vagy alga. Reszkessetek, csótányok, fölfalunk!

Egyéb ételek és más nyomtatók

Ez a 3D nyomtató nem csak pizzát tud készíteni. Ezzel a típussal nyomtattak már csokoládét és cukormázat is. 

Több fejlesztés is van, ami az otthoni felhasználóknak készül. A 3D Systems az év második felére tervezi a ChefJet piacra dobását, mellyel cukorból készíthetünk remekműveket. A Natural Machines egy Foodini nevű gépet fejleszt, ami tésztákat, húsokat vagy akár zöldséges ételeket is tud kezelni. 

 Akár elterjednek a mostani megoldások, akár nem, érdekes lesz egy konyha 20 év múlva!

 

Videó a pizza nyomtatóról:

 Forrás: www.youtube.com

Szólj hozzá

3d nyomtató 3d pizza