2014. máj 11.

Bemutatták az első repülő 3D nyomtatót

írta: Erősné Bíró Imola
Bemutatták az első repülő 3D nyomtatót

Fölszáll, odarepül, kicsit habozik és hazamegy. Később majd fészket is rak. És ez nem kacsa!

A hétvégi Imperial Festival-ra (London) időzítették a bemutatóját annak a drónnak, mely a levegőből képes anyagot nyomtatni egy megadott helyre. Most még csak a kísérleti modell volt látható, de tervezik a végleges méretet is elkészíteni. Erről annyit lehet tudni, hogy a mostani 2,5 kilós rakomány helyett 40 kilót lesz képes kezelni, derült ki a New Scientist cikkéből. 

A gépet 4 rotor hajtja, és GPS segítségével találja meg a célpontot, többé-kevésbé önműködően. Jelenleg akkumulátor biztosítja az energiát a közlekedéshez és az anyag nyomtatáshoz.

A célhoz érve kiengedi a nyomtató fejet, majd kétkomponensű poliuretán habot nyom a kívánt helyre, ami rövid idő alatt megszilárdul. 

A bemutató videóban egy képzeletbeli radióaktív hulladék elszállításában vett részt a repülő nyomtató. A hab itt arra szolgált, hogy megkeményedve egy másik drónhoz rögzítse a veszélyes rakományt. A fejlesztés célja, hogy ehhez hasonló veszélyes feladatokhoz ne legyen szükség emberi közreműködésre az adott helyszínen.

A videón látható, hogy repülés közben az adagolófej felhajtott állapotban van, megkönnyítve így a közlekedést. Megfigyelhető, hogy a habot a kezelendő doboz négy sarkára jutatta, amihez elég pontos célzás kellett, és nem is volt egyszerű elvégezni fölötte lebegve. 

 

 

A repülő ragasztó további tervei

 

Amennyiben sikerül működtetni nagyobb méretben is a gépeket, úgy több területen is használható lesz az eljárás. A fejlesztők, Dr. Mirko Kovac és csapata a London-i Imperial College-ből a következőkre gondoltak:

  • a sérült tetők foltozása,
  • hidak építése, 
  • munkavégzés megrongálódott épületeken

 

A repülő robot - a tervek szerint- később napelemmel is képes lesz feltölteni az akkumulátorát. Hogy ehhez megállhasson, a poliuretán habból a fák koronáján fog fészket rakni, arra az időre, míg kinyitja a napelem. 

Még sokat kell fejleszteni ezen a terven, de olyan, mint a 100 ügyvéd a tenger fenekén: egy jó kezdet! 

Szólj hozzá

drón 3d nyomtató