2014. máj 13.

Több millió Darth Vader Kínából vagy 1 a nyomtatóból

írta: Erősné Bíró Imola
Több millió Darth Vader Kínából vagy 1 a nyomtatóból

 Lehet Darth Vader, vagy amit akartok! Lássuk, hogyan is működik pontosan ez a 3D nyomtatás, és miben különbözik a korábbi gyártási eljárásoktól.

Itt a nyomtatás folyamatábrája, hátha valakinek ez hiányzott volna iskola végeztével.

nyomtatás folyamatábra.jpg

Képek: www.thingiverse.com

A térbeli nyomtatáshoz (a háromdimenziós nyomtatón kívül) szükségünk van egy 3D modellre is. Ez egy file, kiterjesztése leggyakrabban .STL, ami leírja azt a tárgyat, amit nrétegek felépítése.jpgyomtatni szeretnénk. 

A nyomtatás során a tárgy metszeteit nyomtatja egymásra a 3D nyomtató, így alakul ki a végső forma. A kép jól szemlélteti a rétegeket. A műanyag nyomtatásnál a rétegek vastagsága leggyakrabban 0,1 mm.

 

3D modell beszerzése

A fenti képen a kék Darth Vader a modell megjelenítése a képernyőn. A 3D tervet, akár a példában szereplő Dart Vadert is, elvileg az említett három módszerrel kaphatjuk meg: 

  • Legegszerűbb, ha letöltjük az internetről

Például a www.thingivers.com-on folyamatosan bővül a modellek száma, melyek között használati tárgyakat (telefon tok), játékokat (mini tank) és ékszereket (gyűrűk) is találhatunk egyebek mellett. Ezen kívül egyre több, kisebb 3D modell gyűjtemény tűnik fel a világhálón, ahonnan szintén ingyen tudunk letölteni kinyomtatható fileokat. A mi Darth Vaderünk is a thingivers-ről származik.

  • Másik megoldás, ha megszerkesztjük egy rajzoló programmal

Ezzel tényleg bármit alkothatunk. Már a program kiválasztása sem egyszerű. A letöltés nélkül, online használható ingyenes felületektől a vagyonokba kerülő profi tervező szoftverekig széles a kínálat. 

  • Vagy be is scannelhetjük

Ezt akkor érdemes, ha valamiről másolatot szeretnénk készíteni, vagy annyira bonyolult, hogy nem érdemes kiszerkeszteni programmal. Például, ha valakiről mini szobrot tervezünk nyomtatni, akkor az illetőt be kell scannelni. Ehhez 3D scannerre lesz szükség, ami még a 3D nyomtatónál is drágább. Ahol 3D nyomtatást vállalnak, ott van esélyünk 3D scannert is találni. 

 Ha megvan a modell, akkor nincs más dolgunk, mint hátradőlni és várni. 

 

Idő a 3D nyomtatáshoz

A minimum az körülbelül egy óra, de ha elég nagyot álmodunk, akkor lehet 8 óra, vagy annál több is. Függ a nyomtatótól, a tárgy méretétől, a részletességétől, a használt anyagtól, stb. 

 

Használhatóság

Ma még elég kevesen használják rendszeresen a 3D nyomtatást. Például azok, akiknek a munkájához prototípus gyártásra van szükség, mérnökök, építészek, termék tervezők, fogorvosok. De a kör egyre bővül, és egyre több szakmában fogja felütni a fejét a nyomtató masina. Vannak ékszerészek, akik használják már, és valószínűleg a cukrászok is hamarosan rákapnak majd, nem is beszélve a művészekről. 

Prototípus gyártásban a 3D nyomtatás verhetetlen; gyorsabb, rugalmasabb és olcsóbb az egyéb módszereknél. De erre viszonylag keveseknek van szüksége. 

A mezei felhasználó részére a módszer egyik legnagyobb előnye a testre-szabhatósága. Olyat kaphatok, ami senki másnak nincs, és az pontosan olyan lehet, amilyet én elképzeltem. 

S itt jön a képbe a gyártási költség, ami vizsonylag magas, a hagyományos műanyag gyártási eljárásokhoz képest. Viszont van egy érdekes különbség a kettő között:

Költségek változása a darabszám növelésével

Hagyományos gyártás

    Additív gyártás        

jelentősen csökkenő

közel azonos

 A hagyományos műanyag fröccsöntésben egy szerszámot elkészíteni drága, viszont több milliószor használható, s ekkor az egy termékre eső gyártási költség igen alacsony lesz. A 3D nyomtatást additív gyártási eljárásnak nevezik (erről a Fogalomtárban olvashatsz többet).

Persze nem ez az egyetlen különbség a két eljárás között, a felhasználható anyagok köre, a felület minősége, a késztermék mérete mind a fröccsöntés előnyét növeli. 

Viszont kevesen öntünk fröccsöt otthon, legalább is, ebben az értelemben. 

Szóval, nehéz az almát a narancshoz hasonlítani, ezért inkább itt egy lista a 3D nyomtatás előnyeiről, mint gyártási eljárás:

otthon is végezhető

egyedi terméket állíthatunk elő

rövid idő a tervezéstől az elkészülésig

könnyen módosítható

 

A 3D nyomtatásról videót ebben a korábbi bejegyzésben láthatsz.

Az árakról itt tájékozódhatsz. 

 

 

Szólj hozzá

3d modell működése 3d nyomtatás 3d nyomtató 3d printer Darth Vader 3d szkenner