2014. máj 26.

A foci világbajnokság első rugása

írta: Erősné Bíró Imola
A foci világbajnokság első rugása

fifa.jpgMár csak 17 nap van hátra, a világbajnokságig. A nyitó mérkőzést a két Magyarországnyi lakosú São Pauloban rendezik. Olvass tovább, hogy megtudd, kié lesz az első rugás, és hogy mi köze ennek a 3D nyomtatáshoz?

 

A házigazda Brazília a Horvátokkal játssza a nyitó mérkőzést. De nem ezekből a csapatokból fog kikerülni az az ember, aki elindíthatja a vébét. Ebben a csapatban nyolcan vannak, és soha nem fociznak. Ha most arra gondolsz, hogy szerencsés flótás az illető, akkor igazad van. De nem az a legnagyobb szerencséje, hogy övé a kezdőrugás!

A szerencse az, hogy feláll, megteszi azt a pár lépést és belerúg a labdába. S mindezt egyedül! Ugyanis a nyolcas csapatban, akik közül kikerül a kezdő, olyan betegek vannak, akik képtelenek mozgatni lábaikat, és egészen mostanáig nem reménykedhettek abban, hogy valaha még önállóan járni fognak. 

Mindez úgy lehetséges, hogy egy nemzetközi kutatócsoport, Miguel Nicolelis neuróbiológus vezetésével, kifejleszt egy külső csontvázat, mely az agy-hullámok segítségével működtethető. A külső vázról (angolul exoskeleton) már korábban írtunk ebben a posztban, de ez most sokkal komolyabb! Íme:

A Robot Ruha és a nyitó rugás

A vázhoz tartozik a sisakba épített EEG, ami az agy elektromos jeleit érzékeli, a háton hordott számítógép és akkumulátor. A teljes váz majdnem 1,8 m magas, a súlya akár a 70 kilogrammot is elérheti. De ez nem terheli a használót, a hordozás, mozgatás és a stabilitás a számítógép, a giroszkóp és a robot feladata. A kutatók jelenleg is éjt napallá téve készülnek a nagy bemutatóra. Úgy tűnik Brazíliában nem csak a stadionok készülnek el az utolsó pillanatra.

A robot váz kifejlesztéséről egy részletes és lelkes leírást ezen a blogon találsz.

Hol van a 3D nyomtatás a Robot Ruhában kérdezheted teljes joggal

A 3D nyomtatásnak kis szerepe van, de az legalább fontos! A sisak belsejébe egy tökéletesen illeszkedő rugalmas anyagot nyomtattak. Ehhez minden jelöltnek scannelték a fejét. A betétnek az a feladata, hogy a helyén tartsa a sisakot, és átengedje az elektromos jeleket. Védi az elektródákat és a viselő fejét is. Az alábbi videóban látszik a készítés folyamata és az eredmény is. 

A 3D nyomtatás helye a projektben és az elkészítés

Forrás: http://www.copa2014.gov.br, http://www.theguardian.com/

Ki nyeri meg a 2014-es vébét? Brazília, vagy valaki más? Mondd el, mit gondolsz?

---------------------------------------------------------------------

 És elkezdődött a VB! A szavazás itt véget ért, közel 70%-ot adtatok Brazíliának. Futottak még: Anglia, Argentína, Belgium, Németország, Olaszország és Spanyolország. 

---------------------------------------------------------------------

 A VB véget is ért az ismert eredménnyel. De legalább Németország is szerepelt a tippjeitek között.

A kísérlet sikerült!

 

Minden a tervek szerint történt. A mindvégig titokban tartott szerencsés a 29 éves brazil Juliano Pinto volt, ő rughatott elsőnek a labdába a nyitómérkőzésen. Bár a dolog nem kapott nagy figyelmet, azért ez egy óriási lépés.

A rugás "labor körülmények között" a facebbook oldalunkon nézhető meg. Az "éles" rugás pedig a GeoBeats News jóvoltából itt:

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

foci vébé 2014 exoskeleton 3d nyomtatás Brazília Sao Paolo