2014. júl 08.

Az első magyar 3D nyomtatás pályázat eredménye

írta: Erősné Bíró Imola
Az első magyar 3D nyomtatás pályázat eredménye

 Bő egy hónapja ért véget a 3D nyomtatás kiállítás, a Budapest 3D Printing Days. Ennek kapcsán egy pályázatot hirdettek a szervezők, a felhívás így hangzott: "What to print in 3D?" Nemrég indított Hazai pálya sorozatunkban körüljárjuk, hogy kik a magyar 3D nyomtató fejlesztők és milyen újdonságokon dolgoznak. Most akkor lássuk azt is, mit terveznek a magyarok 3D-ben?

A kiállításról már korábban beszámoltunk, azt itt olvashatod. A Hazai pálya pedig itt kezdődik.

A  pályázatot, ami magyarul így hangzana: "Mit nyomtatnál 3D-ben?" a kiállítás előtt írták ki, így a nyertes munkákat ott már meg is lehetett nézni. Köszönhetően annak, hogy a szervező cégek kinyomtatták azokat.

33 pályázat érkezett be, és ebből 12-t választottak ki, amit kinyomtattak, és a kiállításon bemutattak.

Külön kategória volt az otthoni illetve az ipari nyomtatókkal készíthető termékek részére. Egy fődíj volt, a neve "White Cube", és a közönség is választhatott magának kedvencet. 

A legjobbnak ítéltek:

A díjazottak.jpg

 

A "What to print in 3D?" pályázat nyertesei

A 33 pályamű képekben:

művek1.jpg

művek2.jpg
művek3.jpg

A fotelt megtaláltad? Ha nem, a nagyobb képekért, és a magyarázatért, hogy melyik micsoda, kattints ide!

Ékszerek, lakás díszek, tárolók és játékok, a legtöbb pályázat ezekbe a tágan értelmezett csoportokba sorolható. 

A következő videóban riportot készítettek a nyertesekkel, megtudhatjuk ők hogyan fogtak neki a tervezésnek, mennyi időre volt szükségük, és miért tartják hasznosnak a 3D nyomtatást? 

 

 

Te mit terveznél 3D-ben? A szervezők tervei szerint jövőre is kiírják majd a pályázatot. Közel egy év áll rendelkezésre ezt kigondolni. A nyerteseket szakértőkből álló zsűri válogatta, kivéve a közönségdíjast, ahol a facebook like-ok számítottak. Ezen az oldalon lehet megnézni, hogy mit szeret a nép, mert persze mást gondol jónak, mint a zsűri. Ha megnéznéd a pályázati kiírást, akkor itt megteheted.

A tervezők a legtöbb esetben jól megragadták, hogy mi az, amit 3D nyomtatással érdemes elkészíteni. Arra számítok, hogy jövőre sokkal többen fognak pályázni, akár nagyobb léptékű tervekkel is. Ezúton gratulálok a bátor elsőknek, különösen a nyerteseknek, természetesen!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

magyar pályázat Budapest 3D nyomtatás Budapest 3D printing days