2014. júl 11.

Magyar 3D nyomtató több mint 45.000 $-t gyűjtött! (II. rész)

írta: Erősné Bíró Imola
Magyar 3D nyomtató több mint 45.000 $-t gyűjtött! (II. rész)

cu.jpg

Július 10.-én, mindössze 3 nappal a kampányuk elindítása után a közösségi finanszírozásban! Az indiegogo.com oldalon egy budapesti magyar vállalkozás, a Craft Unique gyűjtött forrásokat a 3D nyomtatójuk gyártásához. 40.000 dollárt szerettek volna összegyűjteni. Ezt három nap alatt sikerült túl is szárnyalni. Összesen egy hónapig lehet őket támogatni. Mi a titkuk azon kívül, hogy egy jó terméket állítottak össze? Az első száz adományozónak mindössze 399 $-ért kínálták a nyomtatójukat, és ezek a helyek már el is fogytak. 

Ugye mondtam, hogy van élet a Hazai pályán?!

A nyomtató neve: CraftBot. Műanyagszál olvasztásos  (a szálakat felmelegítve megolvasztja, majd egy nyomtatófejen keresztül rétegről rétegre épít fel tárgyakat) 3D nyomtató, ABS, PLA és nylon anyaggal dolgozik. 

A közösségi finanszírozáshoz egy jól felépített bemutatkozó oldalt hoztak létre. Ehhez készült ez a videó is. 

Műszaki paraméterek

logó.jpg

Nyomtatási méret 

25 x 20 x 20

Használt anyagok

ABS, PLA, nylon

Használt szál típusa

1,75 mm-es

Legkisebb réteg vastagság

50 mikron

Legnagyobb sebesség 

50 mm/s

Nyomtatóasztal

fűthető és kivehető

 A nyomtató minden alaktrészét újonnan tervezték és fejlesztették. A nyomtató vezérlése egy LCD érintőképernyőn keresztül lehetséges. 

A CraftBot-hoz egy profi használati utasítást találunk a www.craftunique.com honlapon. 

Saját szoftvert is fejlesztettek, a CraftWare-t, ami szabadon letölthető bárki számára, szintén a honlapról. A szoftver elsődleges funkciója a 3D modell file-ok szeletelése a nyomtató számára.

A CraftBot ára: 496 $ (113.000 Ft), de csak az indigogo.com-on keresztül. Azoknak elérhető, akik nem bánják, hogy most kifizetik, és csak később kapják meg a gépet. 

A Craft Unique Kft-ben hatan dolgoznak a fejlesztésen és az ahhoz kapcsolódó feladatokon. A fejlesztés két évet vett igénybe. 

Craft Unique az Indiegogo oldalán
Craft Unique honlapja

A Hazai pálya pedig az új sorozatunk, melyben bemutatjuk itt a blogon, hogy milyen nyomtatókat fejlesztenek a hazai cégek, és egyéb magyarországi ötleteket, amik a 3D nyomtatáshoz kapcsolódnak. Itt van az első része, és a harmadik is. 

---------------------------------------------------------------------

Későbbi kiegészítés, a kampány lezárulta után:

Készítettünk egy interjút a CraftUnique-al a sikerről, és arról, hogyan lehet eljutni odáig. Olvasd el azt is itt: kattints erre!

 Forrás: www.indiegogo.com, http://craftunique.com/
Szólj hozzá

magyar közösségi finanszírozás ára 3D nyomtató Indiegogo Craft Unique CraftBot