2014. júl 12.

Az első magyar 3D kávézó (III. rész)

írta: Erősné Bíró Imola
Az első magyar 3D kávézó (III. rész)

magyarország-3d.jpgFrissítés

Időközben a Gadget Bár bezárt, és a nyomtatót sem forgalmazzák már.

----------------------------------------------------

Hazai pálya sorozatunkban bemutatjuk azokat a cégeket, amelyek saját fejlesztésű 3D nyomtatókat árulnak garanciával, tanácsadással és szakszervízzel itt a közelben. Ezúttal viszont nem a nyomtatókkal kezdjük, hanem az első és egyetlen magyar 3D nyomtató kávézóval, ez a Gadget Bar. Azután -ahogy a többieknél is- megmutatjuk a gépüket, megkérdezzük őket, miért vágtak bele a fejlesztésbe, miben a legjobbak, hogyan választották a nevet a 3D nyomtatójuknak és kiknek ajánlják?

gadget-bar-logo-2-1.png

A Gadget Bar rendkívül jó helyen, Budapesten, a Bartók Béla úton, nem messze a Gellért tértől működik.

DSC06779.JPGEz az a hely, ahova beülhetünk egy kávéra, és megvizsgálhatjuk működés közben a 3D nyomtatókat, megtapogathatjuk a kész termékeket, de akár be is scannelhetjük, majd persze ki is nyomtathatjuk magunkat. A fejünk kicsinyített másolata két óra leforgása alatt elkészül, a nagyobb tárgyakhoz több idő szükséges.

 

A Gadget Bár a Bartók Bélán

Aki még sosem fogott a kezében 3D nyomtatott tárgyat, a Gadget Bárban azt is szerezhet, hölgyeknek fülbevalót, férfiaknak sörnyitót kínálnak; mindkettő ezer forint alatti áron kapható.

DSC06788.JPG DSC06786.JPG
A Gadget Bar termékei

De bármit nyomtathatunk, amit letöltünk az internetről, beszkennelünk vagy megszerkesztünk, az ára így számítható:

Nyomtatási árak: 

Alapdíj

és

Felhasznált anyag díja

Összeg =

450 ft.

+

50-70 ft / g

 A Gadget Bar hétköznapokon 10 és 18 óra között látogatható.

A Gadget Bar egyben bemutatóterem is. Itt lehet megnézni a saját fejlesztésű 3D nyomtatókat. Itt minden információ elérhető a nyomtatóval kapcsolatban, akár ki is lehet próbálni!

A csapat a pult mögött

 

A csapat, amely a bárt üzemelteti és térbeli nyomtatókat fejleszti öttagú. 

Áron a húzómotor, aki kitalálta az egészet, fejlesztette a nyomtatót és ha kellett, megharcolt a bürokráciával is.

DSC06741.JPGLászló és Sándor a szoftvereket fejlesztik, a vezérlő elektronikát és a mobil applikációt.

Gergő a műszaki ember, aki összeszereli a nyomtatókat és tolja a szekeret nap mint nap. Csilla pedig fogadja és elbűvüli a vendégeket a Gadget Bárban.

Nagy Attila Áron a Gadget Bárban

 És akkor lássuk, milyen a 3D nyomtatójuk. 

Az Operor 3D nyomtató

 operor.jpgNagy Attila Áron azzal a szándékkal fogott neki a 3D nyomtató építésnek, hogy a jelenleg kapható kit-eknél jobb gépet készítsen. Az eredmény az Operor i4 3D nyomtató lett. Az Operor latinul az jelenti, hogy dolgozni, azért választották ezt a gép nevének.

DSC06789.JPG

Az Operor 3D nyomtató

 Az Operor legfontosabb előnyei

  1. A nyomtató távfelügyeletét lehetővé tevő androidos applikáció.
  2. A háromdimenziós nyomtatót úgy alakították ki, hogy olcsóbb legyen a nagy gyártók gépeinél. A berendezés a felhasználóhoz teljesen összeszerelve, nyomtatásra készen érkezik, csatlakoztatás után használható (Plug and play).
  3. Ugyanakkor a legtöbb alkatrésze nyomtatott, így megvan benne az a szabadság, hogy a későbbiek során, kellő ismeret és tapasztalat birtokában átalakítható.

 Műszaki paraméterek

DSC06772.JPG

 A nyomtató fej

nyomtatási méret

18,5 x 18,5 x 18,5 cm

szál átmérő 

1,75 mm

legkisebb rétegvastagság

100 mikron

használható anyagok 

ABS, PLA, PET, elasztikus PLA, Nejlon, stb.

tálca

fűthető

csatlakozás

USB port

szoftver

saját fejlesztésű, nyílt forráskód

 Az alábbi videón működés közben láthatjuk az Operor i4-et.

A fejlesztő csapat nem csak egy-, de kétfejes nyomtatót is fejlesztett, ennek neve Operor 2X, ez is elérhető már jelenleg is.

Felépítése hasonló az egyfejes térbeli nyomtatóhoz, külső méretei kissé nagyobbak, illetve a nyomtató szál tekercsek a gép oldalán kaptak helyet, nem a belsejében. Ezzel a géppel két színnel nyomtathatunk, de használhatunk különféle anyagokat is. Speciális formákat kismosható támaszanyaggal nyomtathatunk.

Árak és garancia

Operor i4 (egyfejes)

300.000 Ft.

Operor 2X (kétfejes)

400.000 Ft.

  A 3D nyomtatókra fél év garanciát vállalnak.

Korlátlan tanácsadás elérhető a Gadget bárban vagy telefonon. A tervezők és összeszerelők rendelkezésre állnak amennyiben szervízre lenne szükségünk, ugyanitt pótalkatrészeket is beszerezhetünk . 

Legújabb fejlesztések és a jövő

  •           A háromdimenziós nyomtatót egy androidos applikáció fejlesztése követte. A nyomtató bluetoothon keresztül kommunikál az androidos készülékkel, ami lehet egy tablet vagy telefon. Az applikáció segítségével a távolból, telefonon keresztül is elindíthatjuk a nyomtatást, a készülék kamerája segítségével nyomon is követhetjük azt. A programba épített adatbázisból kiválasztott tárgyak egyetlen gombnyomással kinyomtathatóak. Az applikáció ingyenes, a neve Operor Printer Controller, letölthető lesz idővel a play store-ból. Minden RepRap típusú nyomtatóval használható, viszont a vezérlő elektronikát cserélni kell egy bluetoothos egységre, mely itt szintén beszerezhető.
  •           A fejlesztő csapat itt nem állt meg, már dolgoznak egy okos poló életre keltésén. Erről részleteket még nem árulnak el, de ígérjük, amint lesznek újabb hírek ezzel kapcsolatban megosztjuk veletek.

 

Sikertörténetek

 

  • - Volt egy kedves vásárló, aki készíttetett magáról egy figurát, majd annyira megtetszett neki, hogy még ötöt rendelt belőle. 
  • - Van olyan, hogy nem drága a 3D nyomtatás! Egy videó kamerához kellett tokot nyomtatni. A felhasználó küldte a terveket, s az Operor kinyomtatta. Az eredeti tok pont tízszer annyiba került volna, mint a nyomtatott! (90.000 a 9.000 ft-hoz)
  • - A haver haverjának volt egy robógója, amit a haver hazavágott. A 10 éves robogó sebességmérő órájához tartozó alkatrész totálkár lett. Se égen, se földön nem sikerült pót alaktrészt keríteni. Egy jó haver ilyenkor segít, különösen, ha ott kattognak a 3D nyomtatói. Vagyis bemodellezi, kinyomtatja, majd átnyújta. A haver meg életben marad. 

 

Elérhetőségek

 www.operor3d.com

A cég a történet mögött a Polyprocess Kft. Korábban alapították, működését 2013-ban kezdte meg a 3D nyomtatás és mobil applikáció fejlesztés terén.

A csapat szívesen vesz minden érdeklődést az alábbi elérhetőségek egyikén:

Honlap

www.operor3d.com

Facebook

 

https://www.facebook.com/operor

www.facebook.com/pages/Gadget-Bar

Polyprocess Kft. 

2360, Gyál, Bánki Donát u. 22.

Gadget Bar

1114 Budapest, Bartók Béla út 23.

Nyitva H-P 10:00 – 18:00

E-mail

 info@operor3d.com

Telefon

+36 30 474 1689 Nagy Attila Áron

 

 Ha a többi fejlesztő cégről is olvasnál, erre parancsolj: első és második rész a sorozatból. 

Szólj hozzá

magyar fejlesztő gyártó 3D nyomtató Operor Gadget Bar