2014. júl 23.

Önkéntesek 3 dimenziós nyomtatást tanítanak

írta: Zsigó Virág s Baár Tamás
Önkéntesek 3 dimenziós nyomtatást tanítanak

A mai bejegyzésünket két önkéntes írta, Zsigó Virág és Baár Tamás. Többekkel együtt ők azok, akik gyermekotthonokban élő fiataloknak 3D nyomtatást tanítanak önkéntes alapon. Az ötlet több mint egy éve remekül működik, mára ott tart, hogy második nyári táborukat szervezik a gyerekeknek, Trimenzió tábor néven. Már a név is szuper, kár, hogy nem nekem jutott eszembe! Lássuk, hogyan is kezdődött ez a 3Dik típusú találkozás:

Trimenzió tábor

"Tudást fiataloktól - fiataloknak"

 
csoport1.jpg

Mi csinál egy maroknyi műszaki egyetemista fiatal, ha lehetőséget kap arra, hogy gyermekotthonokban élő fiataloknak segítsen? Persze, hogy 3D nyomtatást tanít!

  

Történetünk egy teljesen elrugaszkodott ötlettől indult és mára egy sikeres programmá nőtte ki magát. Szervezetünk, az Útilapu Hálózat, már rengeteg projektnek szolgált támogató hátteréül és a miénk sem valósulhatott volna meg nélküle. Az Útilapu több éve jó kapcsolatot ápol budapesti gyermekotthonokkal, ahol az önkéntesk a tanév során angol, kézműves és logikai foglalkozásokat tartanak azok lakóinak. Egy svájci önkéntesünket, Urist, is ezen a szervezeten keresztül ismertük meg, akinek fejéből 2013 elején kipattant a meghökkentő ötlet, hogy tartsunk 3d foglalkozásokat az említett gyerekeknek. Talán az elképzelés kezdeti sikereit pont a felvetés abszurditása adta. Az elkövetkező fél évben összeállt csapatunk, melynek tagjai túlnyomórészt műszaki tanulmányokat folytató egyetemisták, de vannak gyógytornász és pszichológus hallgatók is. Néhányuk már évek óta önkénteskedik, de vannak olyanok is, akik akkor foglalkoztak életükben először ilyesmivel. Ahogy közeledett a nyár, megkezdődött a tervezés, a 3 dimenziós nyomtatók építése, az érdeklődök megkeresése.

 

Az első mérföldkő egy augusztus végi nyári tábor volt. A résztvevők két budapesti gyermekotthon lakói közül érkeztek, javarészt 14-17 éves fiatalok. 10 napot töltöttünk a Balaton partján, mely során bemutattuk nekik a 3D tervezés világát, a tervezéstől a nyomtatásig. A tábor második felében már saját elképzeléseiket valósíthatták meg és nyomtathatták ki. Így készült katapult, váza, fésű, és jojó is. A tábor végére már rengeteg közös élmény és felejthetetlen kaland kötötte össze a résztvevőket. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki örökre emlékezni fog a hatalmas röplabda meccsekre, vagy az éjszakába nyúló bújócskára, melyben még a cipőmet is elvesztettem.

 

 katapult.jpg

A kinyomtatott katapult, amit az egyik fiatal tervezett

 Így érkezett el az ősz, amikor is a táborlakókkal az Útilapu Hálózat irodájában folytattuk a közös munkát. Az elmúlt évben heti rendszerességű foglalkozásokat tartottunk, ahol a fiatalok egyre jobban elmélyíthették a tudásukat és egyre összetettebb tárgyakat tervezhettek és nyomtathattak.

 

A program célja – nem titkoljuk – kettős. Egyrészt a fiatalok megismerkedhetnek egy olyan technológiával, melyre helyzetükből fakadóan más úton valószínűleg nem lenne lehetőségük. A visszajelzések arról tanúskodnak, hogy mindez hatással van a gondolkodásmódjukra, önállóságukra, ambícióikra és természetesen számítógép felhasználói szokásaikra is. Másrészt a közösen eltöltött idő szerencsés hozadéka, hogy egyre szorosabb barátságok alakulnak ki az önkéntesek és a résztvevők között. Igyekszünk jelenlétünkkel motiválni őket és segíteni nekik, ahogyan csak tudunk. A péntek délutáni foglalkozások nem csak a 3D nyomtatásról szólnak, bármilyen más problémában, iskolai feladatban szívesen segítünk. Megesett már, hogy közösen tanultunk angolt, vagy akár fizikát is.

  

Terveink szerint, a tavalyi évhez hasonlóan, az idei nyár végén is táborozunk egyet a már velünk dolgozó és néhány újonnan bevont fiatallal. Már a helyszínt is megtaláltuk – egy kecskeméti gyermekotthont–, ahonnan az ott lakó fiatalok is jelezték, hogy mindenképpen szeretnének részt venni a programban. A táborban a már eddig járt fiatalok fogják tanítani újonnan bevont társaikat, önkénteseink segítségével. 

 A Trimenzió tábor kampány videója:

További információk

 

Részletes bemutatása az Útilapu Hálózatnak és a 3 dimenziós projektnek ide kattintva elérhető.

Aki szeretne többet tudni a csapat tevékenységéről Baár Tamást keresheti ezen a címen: 

yuwg.scihun@gmail.com

A tábor megszervezéséhez szükséges erőforrásokat a csapat maga gyűjtötte össze, itt látható egy ehhez kapcsolódó bemutatkozás, és még néhány fotó az elkészült tárgyakról:

http://www.adjukossze.hu/kezdemenyezes/Trimenzio_tabor

Szólj hozzá

önkéntes 3d nyomtatás Budapest Trimenzió