2014. okt 24.

Beszámoló a 3D nyomtatás napról

írta: Erősné Bíró Imola
Beszámoló a 3D nyomtatás napról


PA240003-szélesebb2.jpgJó zsaru - rossz zsaru a 3D nyomtatásban, vagyis én, mint lelkes felhasználó és férjem, mint szkeptikus gépész magyarázott az érdeklődőknek a 3D Nyomtatás Napon. Tisztára Mr. és Mrs. Printer.   Akik ott voltak megismerhették  a 3D nyomtatás lehetőségeit és a technika korlátait is. Aki nem lehetett ott a rendezvényen, itt egy fényképes, videós beszámoló róla. Korábban ezt írtuk az eseményről.

 

A részvevőknek bemutattuk a 3D nyomtató működését, egy jelenleg még ritkábban látható kétfejes nyomtatón.

 

Egy fej dolgozik a 3D nyomtatóban (a videó közepe gyorsított)

Beszéltünk arról, hogy miben más az additív gyártás, mint a hagyományos. Felsoroltuk a 3D nyomtatás különböző típusait,és alkalmazási területeit, beleértve az ipari és biológiai lehetőségeket is. 

Beszéltünk a leggyakoribb anyagokról, vagyis az ABS és PLA-ról és megmutattuk az izgalmasakat is. Ismertettük a támasz anyagként használt HIPS-et és megmutattuk a vízoldható PVA-t. Főleg a gyerekeket varázsolta el foszforeszkáló és hőre színt váltó anyag, no meg a rugalmas gumi.  

PA230013.JPG

Ez nem Micimackó röntgen képe, hanem a foszforeszkáló PLA maci

 

A PLA és gumi 3D nyomtató szál összehasonlítása

A délelőtt a kérdésekkel telt, amik el sem fogytak, amíg ebédidő nem lett. Akkor volt kis elcsendesedés, majd szieszta után újra mesélhettünk, egészen délután 6 óráig.

Szemléltettük, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a tárgyak testreszabhatósága. Ez egyre inkább teret nyer az adatbázisokból letölthető 3D modellek esetében is. Az alábbi példa jól szemlélteti, hogy táltól a vázáig eljuthatunk néhány paraméter megváltoztatásával. A www.thingivers.com Costumizer applikáció segítségével készült képek:

 

A leggyakrabban felmerült kérdések ezek voltak

 

- Mennyibe kerül a nyomtató és az anyag?

Ez a nyomtató 400.000 Ft volt, de kb. 150 ezer forinttól a több millióig változnak az árak. A PLA és ABS anyagnak általában 10.000 Ft kilója, de lehet olcsóbban és drágábban is beszerezni. A különleges anyagok pedig háromszor ennyibe is kerülhetnek.

- Mennyi idő a nyomtatás?

Néhány perctől egy napig tarthat. Példák a lenti képen. 

PA230091.JPG

Nyomtatási idő: gomb 5 perc, terep 6 óra.

- Miért most hallani róla sokat?

A 3D nyomtatás 30 éves eljárás. A vonatkozó szabadalmak az utóbbi években jártak és járnak le, ezért sokan kezdtek el foglalkozni a 3D nyomtató gyártással. Ez adott nagy fellendülést a témának. 

Segítség, lemaradtam róla, mit tegyek?

Ne pánikolj, számolj tízig! Most pánikolj!

 

Lesz még bemutató a 3D nyomtatásról, amit akár pizsamában megnézhetsz! De nem azért, mert pizsamapartit szervezünk. A következő előadás online lesz, interneten nézhető. A bemutatóban:

- Elmagyarázzuk, hogyan működik a 3D nyomtatás, még ha most nem is érted, mi ez az egész

- Emberi nyelven, közérthetően, szakszavak nélkül

- Felteheted a témával kapcsolatos kérdéseidet

 Itt iratkozz fel rá!

 

És végül, de nem utolsó sorban, ez a nap nem jöhetett volna létre a Színtér Projekt és a Nyitva fesztivál nélkül. Köszönjük nektek!

Szólj hozzá

működés Budapest 3D nyomtatás 3D nyomtató 3D nyomtatás nap