2014. nov 10.

10 bizarr dolog, amit nyomtathatunk

írta: Erősné Bíró Imola
10 bizarr dolog, amit nyomtathatunk

No nem papírra, hanem a 3D nyomtató tárgyasztalára. Természetesen ez nem egy csoda Replicator, ami mindent tud, hanem különböző gépek állítják elő mindegyik tárgyat. Pont ez az egyik legizgalmasabb része a 3D nyomtatásnak, hogy az élet miden területére igyekszik beszivárogni. Neked melyik a kedvenced a 10 közül?

 


Előbb nézd meg, majd a végén szavazz!

1. Cukor virág

fotó: makezine.com gyártó: http://the-sugar-lab.com/

Ez cukorból készült. Kíváncsi lennék az íze is oly csodás, mint a megjelenése? Még nem volt alkalmam megkóstolni, de ha eljutok oda mindenképpen megírom nektek is. Persze ezen kívül rengeteg kajával kísérleteznek, szép eredményekkel.

2. Fülkagyló

fotó: forrás- http://africanspotlight.com/ készítő - science.nationalgeographic.com kutató: Cornell University

Egy hétig tart elkészíteni egy fület. Ehhez scannelnek, negatív formát nyomtatnak a fülről, azt kollagénnel töltik fel majd belefecskendeznek 250 millió porc sejtet. A kollagén a fő szerkezeti fehérje az emlősök testében, támaszként szolgál a porc sejtek növekedéséhez.  

3. Gitár

 

fotó: gizmag.com 

A gitár lelke juhar vagy mahagóni továbbra is, a testét viszont lehet nyomtatni szárnyaló fantáziánk szerint. 

 4. Hús

http://culturedbeef.net/

Husi a Petri csészéből. Ne vigyorogj, még megérheted!

5. Autó

gyártó: localmotors.com 

Idei bravúr, egy teljes autó karosszéria nyomtatása. Más cégek nyomtatható akkumulátorok fejlesztésén dolgoznak, hogy majd egyszer azt is bele lehessen nyomtatni az autóba. Az autó neve Strati, ami olaszul rétegeket jelent. 

6. Ház

fotó: dailymail.co.uk gyártó: Win Sun (Kína)

Ha kocsi van, legyen ház is. Gyorsan lehet egyszerű házat felhúzni. Ilyenből 10 darabot 24 óra alatt, darabját mindössze 5.000 dollárért (1,25 MFt). Persze azért se házat, se autót ne keressünk még az utak mellett, mert mindkettő a prototípus szintjén van. De már van!

  7. Ruha

fotó és gyártó: tamicare.com

Ha van mit enni, legyen ruha is. Vannak ruhák, amihez a 3D nyomtatásban elterjedt PLA szálat használják, és akár otthon is kinyomtathatók. Én mégis ezt mutatnám be, mert ez textil szállal dolgozik, és sokkal kényelmesebb viseletnek látszik. 

8. Magzat szobor

fotó és készítő: 3d-babies.com

Népszerűek -különösen a magasabb életszínvonalú országokban- az emberekről készült mini szobrok. Akár olyan is lehet, hogy feje a miénk, de teste egy szuperhősé. Ennek a divatnak egy oldal ága a méhben fejlődő magzat nyomtatása, amit ultrahang képek alapján készítenek el. 

 9. Plüss állat

fotó: electronicproducts.com gyártó: disney.com

Ha már gyerek, legyen plüss mackó is, mert azt is lehet készíteni. S hogy ez mennyire 3D nyomtatás? Legalább annyira, mint a többi. 3D modell alapján készül, rétegenként, fonal hurkolásos technikával. 

 10. Fegyverfegyver.jpg

fotó: theguardian.com tervező: Defense Distributed

Egy ilyen összeállításból nem maradhat ki a fegyver sem, akkora érdeklődés övezi. Igen, lehet műanyagból fegyvert nyomtatni, de leginkább csak az ipari gépek képesek rá. Azon kívül veszélyes is! Nemcsak a szokásos módon, de veszélyes arra is, aki elsüti. A legtöbb nyomtatott pisztoly felrobbant egy vagy több lövés után. Ezen kívül veszélyes a társadalomra is. Japánban két év börtönre ítélték azt a 28 éves férfit, aki fegyvert nyomtatott magának. 

 Ha tetszett az összeállításunk, kérlek szavazz ránk a Goldenblogon!

 csak egy perc az egész, ígérem!

Miért szavazz ránk? Mert szeretnénk megnyerni és TE ebben segíthetsz. Köszönjük, ha megteszed!

szavazzitt.png

http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=6036#-

Tech+Tud csoport   3D KÍVÁNSÁG    

Köszönjük!

Szólj hozzá

autó ruha étel ház fegyver hangszer 10 szerv plüssmackó 3d nyomtattott