2015. jan 05.

Fogalomtár

írta: Erősné Bíró Imola
Fogalomtár

3D

Háromdimenziós. A síkból kiemelkedő, térbeli. 3 koordinátával (x,y, és z) leírható. 

3DP 

3D printing rövidítése, magyarul 3D nyomtatás

3D nyomtatás

Egy eljárás, melynek során egy géppel (ez a 3D nyomtató) készítünk térbeli (vagyis háromdimenziós) tárgyakat rétegről rétegre felépítve azt. A 3D nyomtatót számítógép vezérli. A számítógépnek egy 3D modellre van szüksége ehhez, amit adatbázisból lehet letölteni, vagy 3D szerkesztő programmal készíteni. Ezt additív eljárásnak nevezzük (hozzáteszünk, amíg elkészül), szemben a hagyományos (szubsztraktív) eljárással, ahol egy nagyobból elveszünk a formázás során, míg elérjük a kívánt tárgyat.

ABS (akrilnitril-butadién-sztirol)

Az egyik leggyakrabban használt műanyag a 3D nyomtatásban. Egyéb felhasználási területei: gyerekjátékok, háztartási gépek burkolata, autók műanyag részei, telefonok. Az UV fény károsítja. Újrahasznosítható.

Additív eljárás

Addig teszünk hozzá anyagot, míg elérjük a kívánt formát. Például a hóember építés ilyen. A 3D nyomtatás is az, mert rétegek egymásra építésével alakul ki a tárgy. Szinte hulladék mentes gyártási eljárás.

Ellentéte a szubsztraktív eljárás, pl. a faragás. Egy nagyobb anyagból eltávolítjuk a felesleget, míg eléri a kívánt formát. Sok hulladék termelődik eközben.

FFF (Fused Filament Fabrication)

Magyar elnevezése szálhúzásos nyomtatás. Az a 3D nyomtatási eljárás, melyben egy műanyag szálat a nyomtatófejben megolvasztanak, majd ezzel rétegenként építik fel a tárgyat, kihasználva, hogy a műanyag gyorsan visszaszilárdul. A legtöbb hobbi nyomtató ezzel az eljárással dolgozik.

G-kód

Parancssor a 3D nyomtatónak. Leírja a 3D modell "szeletelését", és a 3 koordináta szerinti mozgását a nyomtató fejnek. 

PLA (polylactic acid, politejsav)

Az egyik leggyakrabban használt műanyag a 3D nyomtatásban. Az egyetlen ipari méretekben gyártott biológiai alapanyagokból készülő műanyag. A PLA lebomlik és ipari körülmények között komposztálható is. Egyéb felhasználási területek: ruházat, kozmetikumok flakonja.

 PVA (poli vinil-alkohol)

Vízoldható műanyag. Átlátszó, szintelen vagy fehér, csillogó anyag. A 3D nyomtatásban támaszanyagként használt. Legnagyobb felhasználója a csomagolóipar (vízben oldható műanyag zacskó). Találkozhattál vele a horgászatban (vízoldható zacskó etető anyaghoz), szemészet (egynapos kontaklencse, műkönny).

SLA (sztereolitográfia)

Olyan 3D nyomtatási eljárás, mely folyékony polimerrel dolgozik, és ennek megszilárdulását (térhálósodását) lézer nyalábbal érik el

Szén nanocsőnanocső.jpg

Egyetlen atom vastagságú "grafit" réteg csővé tekeredve.

Különleges vezetési tulajdonságai miatt az elektrotechnikai iparban jósolnak nagy jövőt neki. 

Szubsztraktív eljárás

Egy nagyobb darabból leválasztjuk a fölösleget, és így kapjuk meg a kívánt formát. Ilyen például a kőtömbből kifaragott szobor. 

 

 

 

Szólj hozzá