2015. jan 14.

5 tipp, hogy mi várható 2015-ben

írta: Erősné Bíró Imola
5 tipp, hogy mi várható 2015-ben

A szédületes tempóban fejlődő 3D nyomtatásról nehéz megmondani, hogy hol tart majd az év végére, de azt lehet sejteni, hogy min dolgoznak gőzerővel a gyártók, és mi az, ami már szinte kötelező az új gépekben. Az év eleji egyik legnagyobb seregszemle a technikai újdonságok piacán a Los Angeles-i Consumer Electronics Show (Fogyasztói Elektronika Show), vagyis a CES. Ez egy olyan elképesztő rendezvény, aminek 2020-ig megvan minden évre a pontos dátuma. A CES beszámolókból a következő trendek körvonalazódnak: 

1. Sokszínű nyomtatás

 

Célja az lenne, hogy nyomtató anyag váltás nélkül lehessen bármilyen színű a kész termék. Még nem valósult meg, de több próbálkozás is létezik.  Az átlátszó szálat nyomtatás közben festené a Spectrom. A műszaki megoldás nem nyilvános még.

Spectron tárgynyomtatóval készült többszínű vázák

 

A CubePro egy másik próbálkozás:

 

 

Az idei évben biztosan nagy előrelépéseket tesznek a többszínű nyomtatás terén. 

2. Nyomtató családok

 

A gyártók egyre inkább 3 méretben készítik el nyomtatóikat. A minit az érdeklődöknek, akik kevés pénzt szánnak rá, közepeset a mérnököknek, akik használni is szeretnék és a legnagyobbat a megalomániásoknak, akik eltartják a másik két típust.

 

Nyomtató családok az Ultimaker, Nea és Robo márkáktól

3. A legnagyobb dobás

 

Talán a legnagyobb érdeklődést A Voxel8 nyomtató váltotta ki. Abban tér el minden más géptől, hogy a műanyag szál olvasztás mellett második anyagként vezető tintát használ, amivel áramköröket tud nyomtatni. Kialakítása lehetővé teszi, hogy megszakítva a nyomtatást akár kivegyük a munkaasztalt, helyére illesszük a szükséges elektronikai alkatrészt, majd folytassa a nyomtatást. Ezzel például saját tervezésű quadkoptert készíthetünk.

4. Elterjed az újabb gépekben

 

És néhány igencsak fontos apróság, ami elterjedőben van, és a legtöbb új gépbe beleteszik a fejlesztők

  • az önműködő szintezés (már éppen ideje volt)

  • a wi-fi kapcsolat

  • okostelefonról és/vagy interneten keresztüli vezérlés

 

jeanreno.jpg5. És még egy dolog

 

Szintén a CES-en mutatták be a 3D Systems CocoJet névre keresztelt csoki nyomtatóját. Csoki nyomtatással többen is próbálkoznak, és bár nagyon nehéz a csokival nyomtatni, az idén szerintem meglesz. A ChocEdge is elég messzire jutott, de lényegében a 2. dimenziót nem sikerült átlépni. Síkban viszont nagyon profik, ahogy az a Jean Reno portrén is látszik. Még több csokis képet akarok!

A CocoJet működés közben:

Ez úgy tűnik, hogy jól működik. De kapni még nem lehet. Szóval, lehet, hogy akad rajta még egy-két fejleszteni vagy tesztelni való. Még az idei évre ígérik az árusítás megkezdését, akkor minden kiderül.

Mi jön ezután?

 

Átnézve a felsorolást sok izgalmat tartogathat még az idei év a  3D nyomtatás terén. Én már alig várom, hogy kiderüljön, melyikből lesz cserebogár. 

Amivel végeztük, azzal kezdjük el. Hamarosan egy ínycsiklandó csokis összeállítással készülök. Olvass minket továbbra is! Kényelmesen hírlevéllel, vagy csak úgy. 

 Napra pontosan ma egy éves a 3D KÍVÁNSÁG BLOG. De még az időpont is szinte ugyanaz, mint a legelső bejegyzésnek. Üzenj nekünk valamit ebből az alkalomból!

Tőlünk mit várhatsz 2015-ben? Hogy folytatjuk! 

 

Forrás:

www.3dprintingindustry.com, www.voxel8.com, www.3dsystems.com, www.chocedge.com

 

 

Szólj hozzá

videó trend 2015 3D nyomtatás 3D nyomtató