2015. máj 19.

Fantasztikus történet

írta: Erősné Bíró Imola
Fantasztikus történet

3D nyomtatott kezek gyerekeknek!

Meg akartam írni, de már megírták a VS.hu-n. A szöveg tökéletes lett, a képek meg jobbak, mint az enyémek. Ezért ma inkább csak linket küldök ajánlással. De a végén szeretnék kérni is valamit. 

Ami szerintem fantasztikus ebben a történetben, hogy önkéntesek a 3D nyomtatás segítségével milyen hatalmas változást képesek elérni: ujjakat adnak, annak, akinek nincs - gondolj bele! S mindezt maguk szervezik, nincs állami koordináció, viszont a világ minden tájára eljutnak.

Mert erre nem csak a fejlődő országokban van szükség. Játszó kéznek azok is használják, akiknek egyébként profi, orvosi, elektromos művégtagjuk van. Mert ez olcsó, nem baj, ha kinövi egy gyerek, vagy letörik egy ujj, pl. biciklizés közben, lehet cserélni- csak azt az ujjat, vagy az egészet. Ha az elektromos kéz sérülne meg, az már sokba kerülne...

Valószínűleg láttál már fényképen ilyen kezet. Amit nem biztos, hogy tudtál, hogyan működik. A csukló behajtása zárja az ujjakat. (Kukkants a facebook oldalunkra, van fönt egy kis videó erről.) Asztalról felvenni nem biztos, hogy tudnak vele, viszont fogni akár 3 kilót is! A szervezet nyilvános fb oldalán E-nable (angol jelentése képessé tesz) találsz videót gyerekekről, hogyan használják. Nézd meg, hogy mennyi mindent meg tudnak tenni!

Nagyon egyszerű szerkezet, kis alkatrészekből, amit egy átlagos nyomtató el tud készíteni. A gyerekekről méretet vesznek, és a modelleket hozzájuk igazítják. Ezen kívül már csak gumi szálakra és zsinórokra van szükség az összeállításhoz és egy tépőzárra a felcsatoláshoz. A gyerekek választhatnak színeket, vagy szuperhősöket, akiknek a stílusában elkészítik nekik a kezet.

Szeretnél nekik segíteni?

3(D) lehetőséged van

- 3D tervezéssel, modelezéssel (mindig vannak új fejlesztéseik - hogy tervezhetsz az jól hangzik, nem?!)

- 3D nyomtatással

- pénz adománnyal

 Szeretném kikérni a véleményedet!

Nézd meg a képeket, és mondd el, mit gondolsz a kezekről! Ha nem tetszik, és elmondod, most azzal is segítesz, csak mondd meg, miért nem tetszik? Itthoni elfogadása a nyomtatott kezeknek kicsit lassan halad, jó lenne tudni, miért?

Mondd el véleményed a bejegyzés végén kommentben, facebook oldalunkon, vagy emailben (3dkivansag@gmail.com), vagy ahogy akarod. Előre is köszönöm, ha megteszed.

 

 

 

 

Szólj hozzá

gyerek kéz protézis műkéz 3D nyomtatott