2016. ápr 27.

Trimenzió harmadszor

írta: 3D KÍVÁNSÁG
Trimenzió harmadszor

Amikor az önkéntesség és a technika találkozik

3d_nyomtatott_lampion.JPG

 A Trimenzió táborban készített 3D nyomtatott lampion

Legutóbb másfél éve jelentkeztünk a Trimenzió projektünkkel. Azóta már túl vagyunk a harmadik táborunkon is, ahol ismét 3D nyomtatást tanítunk gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok számára.  A tavalyi évben programunkat szakmai közönség előtt is megmérettettük és az OTDK konferencia Tanulás- és Tanításmódszertani szekciójában 2. helyezést értünk el. (Baár Tamás írása)

Megmutatjuk, mit dolgoztunk az utóbbi 18 hónapban, tarts velünk!

A Trimenzió önkéntes csoport

 A Trimenzió nevű csoport 2013-ban alakult, az Útilapú Hálózat keretén belül. Az Útilaput (www.utilapu.hu) olyan önkéntes fiatalok tartják mozgásban akik hisznek rászorulók támogatásának fontosságában. Programunk kezdetekor az Útilapu már számos gyermekotthonnal ápolt jó kapcsolatot, ahol önkénteseik az otthonokban élőknek tartottak változatos foglalkozásokat. A Trimenzió kezdeti csapatának több tagja is járt ezekbe az otthonokba és innen eredt az ötlet, hogy 3D nyomtatást tanítsunk a gyerekeknek. Számításaink beigazólódtak és a fiatalok ráharaptak a témára. (Korábbi bejegyzés a Trimenzió munkájáról)

A program célja kettős. Egyik célkitűzésünk a mindenki számára nyilvánvaló oktatási tevékenység. Az új technológiát felhasználva igyekszünk információkat közvetíteni a résztvevő fiatalok felé, ezáltal is bátorítva őket új ismeretek megszerzésére Ahhoz nem is fűződhet kétség, hogy a foglalkozásokon résztvevők informatikai ismeretei, tervezési képességei nagymértékben fejlődnek. Azonban egy másik nagyon fontos hatás az is, hogy a foglalkozások során a résztvevőknek lehetősége nyílik az önkéntesek személyében egyetemi hallgatókat is megismerni, és így a példájukon keresztül motivációt nyerhetnek a középiskola utáni évekre. Ezáltal a programok során az önkéntesek nem csak tanítanak, hanem jelenlétükkel illetve mentalitásuk, gondolkodásmódjuk átadásával terelgetik az otthonokban felnövő fiatalokat.

 Céljainkért kétféleképpen dolgozunk: nyaranta a fiatalok számára 3D nyomtatásról szóló táborokat szervezünk, a tanév közben pedig az Útilapu Hálózat irodájában tartunk 3D nyomtatást tanító heti foglalkozásokat.

A táborok

 A táborokban olyan szerkesztési alapműveleteket tanulunk meg, mint például testek létrehozása síkidomok kihúzásával, forgatásával, vagy síkidomok közti átvezetésekkel, illetve ezen műveletek inverzeivel bemélyítések, átlyukasztások készítése. Rengeteg tárgy született már egyéni pohárjelölőktől, sütemény szaggató formáktól kezdve egészen a saját tervezésű kulcstartókig és különböző mesefigurákig. Ezen műveletek kombinációival már szinte bármilyen tárgy egyszerűsített modelljét el tudják készíteni.

3d_nyomtatott_minion.JPGA tanultak alapján a gyerekek maguk tudnak ilyen figurákat készíteni

Eddig három nyári tábor szervezésén vagyunk túl, melyeken összesen mintegy 50 fiatal vett részt, akik a táborok végére képessé váltak egyszerű 3D tárgyak megtervezésére és kinyomtatására.

Legutóbbi táborunkban maradandó élményekkel gazdagodtak olyan iskolások, akik sok kortásukkal ellentétben, a nyarat nem táborról táborra vándorolva töltik. Kincset kereshettek a játszótéren, süteményt készítettek saját tervezésű szaggatóval, éjszaka bújócskáztak a kertben, kirándultak és tűzijátékot néztek.

3d_nyomtatott_sutikiszuro.jpgSüti saját tervezésű kiszúróval

3D társasjáték

 Programjainkon már egy 3D társasjátékot is készítettünk. Ez a társasjáték többszintes játékfelülettel rendelkezik, melynek a szerkezetét és a szükséges alkatrészeit az önkéntesek tervezték meg. A társasjátékból azonban hiányoztak a mezők és a bábuk, a fiataloknak ezeket kellett önállóan megtervezniük. Készültek állat-, mese- és sporthoz kötődő figurák is. A mezők esetében az alap méretek adottak voltak, hogy be lehessen őket illeszteni az őket tartó keretbe, de a további kinézetet mindenki önállóan tervezte meg. A forma mellett ki kellett találni azt is, hogy mi történjen, ha valaki az adott mezőre lép. Készültek segítő (új dobás, szerencsekártya, stb.) és hátráltató mezők (lépj vissza 10-et, börtön, csak 6-ossal lehet tovább lépni, stb.).tarsasjatek_3d_nyomtatassal.jpgTérbeli társasjáték egyedi figurákkal és szabályokkal

Az önkéntesek

Programunk kezdete óta 12 önkéntes fordult meg a csapatunkban, akik sokféle területről érkeztek. A program iránt érdeklődők sokszor félve kérdezik, hogy ahhoz hogy csatlakozhassanak kell-e valamilyen műszaki ismerettel bírniuk? A válaszunk határozott nem, mindenki meg tudja találni a számára megfelelő feladatkört. A program indításánál főleg műszaki beállítottságú emberek voltak jelen, és ez jól is jött a saját készítésű 3D nyomtatók összeszerelésekor. A későbbiekben azonban pszichológusok, gyógytornászok, vagy épp dizájnerek is csatlakoztak hozzánk.  Mindenki hozzátehette a csapathoz a saját erősségét, miközben más témákban tanulhatott a többiektől. Ma már arra is törekszünk, hogy a résztvevő gyerekek is tanítsák az újabbakat és beletanuljanak a programok szervezésébe is.

Az önkéntesek eleinte azért csatlakoznak, mert szeretnének valami hasznosat tenni másokért. A későbbiekben pedig, már a társaság is egy ugyanilyen fontos szempont lesz. Számunkra, az elmúlt három évben, a táborok mindig a nyár egyik fénypontját jelentették. A programot természetesen folytatni szeretnénk, amihez új önkéntesekre is szükségünk van. Minden érdeklődőt szívesen látunk, hogy egy tea és vagy egy kakaóscsiga mellett részletesebben is meséljünk a programunkról. A 3d.utilapu@gmail.com címen megtaláltok minket. Még több infó az Útilapu oldalán: http://utilapu.hu/munkacsoportjaink/3d-nyomtatas/

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára benyújtott dolgozatban részletes bemutatásra került a Trimenzió tevéknysége és a kifejtett pozitív eredmények. Itt elolvashatod! 

Ezúton is köszönjük a lehetőséget a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatának, mely nagy segítséget jelentett a 2015-ös táborunk megvalósításában.

A bejegyzést Baár Tamás, a Trimenzió önkéntese készítette.

Szólj hozzá

magyar önkéntes gyerekek társasjáték 3D nyomtatás Trimenzió Minion 3D nyomtatott