2016. júl 05.

Új szálakra derült fény Miskolcon

írta: 3D KÍVÁNSÁG
Új szálakra derült fény Miskolcon

Magyar fejlesztésű és gyártású 3D nyomtató szálak


nyomtato_szal_szinminta.jpgPhilament nyomtató szál színminta

Van Magyarországon egy gyártóüzem, ahol magyar fejlesztéssel, magyar tulajdonosok gyártanak jó minőségű szálakat 3D nyomtatókhoz.

A gyártás tavaly év végén indult, pillanatnyilag is gőzerővel folynak az újabb fejlesztések.

Forgalmazott szálak

A fejlesztés során azt tartották szem előtt, hogy a szálak lágyak, könnyen nyomtathatóak legyenek, a színek pedig élénkek maradjanak a nyomtatás után is.

Jelenleg már kaphatóak az 1, 75 mm-es PLA és ABS szálak. A különleges tulajdonságú anyagok közül gyártanak átlátszó, fa hatású és antibakteriális nyomtató szálakat. Gyártanak gipsszel kevert kompozit PLA szálat és a modellezők részére készült nyomtató szálat is ami megkönnyíti az utólagos felületkezelést.

Speciális, ipari felhasználásra szánt anyagokon is dolgoznak, amelyekkel az elektronikai, az autóipart, gépipart célozzák meg. Ezek az anyagok további  fejlesztést és tesztelést követően kerülnek forgalmazásra.

 A gyártó üzem

Az üzem Miskolcon kapott helyet, a József Attila úti ipari park, egy meglévő üzemcsarnokában. A környék vegyipari múltjának köszönhetően sikerült olyan szakembereket találni, akik bár 3D szálakat még nem gyártottak, az alapanyagok és a technológia nem ismeretlen számukra.

gyartosor_vazlata.pngA gyártási sor vázlata

Jelenleg egy gyártósoron történik a filamentek előállítása, de tervezik a gyártókapacitás bővítését. Az alapanyagot USA-ból illetve Nyugat-Európából szerzik be, minden anyag FDA (élelmiszeripari) mind pedig Reach (bevizsgált, engedélyezett alapanyag) minősítéssel rendelkezik.

A fejlesztés története

A 3D alapanyag gyártás története a Philament termékek esetében közel 15 évre nyúlik vissza. Dr. Bodnár Zsolt, vegyészmérnök, a termékeket gyártó Filamania Kft. alapítója és fejlesztési vezetője Magyarországon az elsők között kezdett el foglalkozni a biopolimerekkel, kiemelten a PLA-val.

Különböző termékeket készítettek PLA-ból, sőt, egy magyarországi PLA gyártáshoz is készítettek tervet, ami aztán üzleti döntések miatt nem valósult meg. 2013-ban született meg az ötlet, hogy a 3D nyomtatásban alkalmazott polimereket módosítva különleges tulajdonságú anyagokkal lehetne nyomtatni.  Elkezdődött a munka, az első próbagyártások sikeresek voltak és a piackutatás is visszaigazolta a várakozásokat.

Büszkék arra, hogy 2015 szeptemberben még a gyártósort üzemelték be, novemberben pedig már olyan szálakat gyártottak, amelyeknek a minőségével igencsak elégedettek voltak a tesztelő szakemberek.

Mi ezúton is sok sikert kívánunk a csapatnak, és izgalmas új fejlesztésű szálakat a felhasználóknak! Ha szeretnétek a jövőben is tudni a magyar nyomtatószál gyártó Philament-ről, akkor tartsátok a fél szemeteket rajtunk: itt a blogon és a facebook oldalunkon.

Honlapjuk magyar és angol nyelven ezen a címen érhető el:

 philament_logo.png

 www.philament.hu

 

 

Szólj hozzá

magyar gyártó Magyarország 3D nyomtatás nyomtató szál