2015. jan 06.

Mennyi a PVA a halpiacon?

írta: Erősné Bíró Imola
Mennyi a PVA a halpiacon?

A 3D nyomtatáshoz használt PVA ára

pva_filament.JPG

Ez a zseniális műanyag ránézésre olyan, mint a többi 3D nyomtató szál. De ez csak a látszat, mert sokkal többe kerül, és rengeteg gond van vele. Cserébe viszont vízben oldódik. Az meg mér jó? Há'mer! Támaszanyag!

 

Kifogytunk a PVA-ból, és venni kellett. Szétnéztem hol, mennyiért adják, ezt osztom meg veletek. De elmesélem egy korábbi kalandomat is vele, és egy-két jó tipp is lesz a végén.

Milyen az anyag?

 

pva_szal.JPG

1. és 2. kép: áttetsző PVA szál 3D nyomtatáshoz

A PVA, úri nevén poli vinil-alkohol, vízoldható támaszanyag a 3D nyomtatásban. Arra való, hogy a kilógó részeket egy modellben altámasszuk, majd azt elegánsan eltávolítsuk. Megjegyzem, ha csak lehet lepattintani szoktuk, mert ez a vízben oldódás jóval lassabb, mint az ember remélné. (Pl. két, nagyobb kiterjedésű sík felület között vékony réteg PVA napokig is oldódhat.)

A PVA-val ha nem nyomtatsz, akkor horgászhatsz is vele. Pontosabban az etetőanyagot juttatják be PVA zsinórral vagy hálóval a horog mellé. Vízbe érve a PVA feloldódik, és pontosan a horog mellé csalogatja az éhes pontyokat. Ha még ez sem nyert, akkor találkozhatsz ezzel az anyaggal az egyadagos mosószer illetve a mosogatószer kapszulák csomagolásában, ha esetleg űzöl ilyen sportokat. Továbbá az egynapos kontaklencsében és a műkönnyben is van PVA. 

 

A PVA  szál ára

Ennyit az anyagról, lássuk az árakat:

pvaara.png

Az árakban vannak kisebb különbségek. A minőség gyártónként változhat. Az összesnek a tesztelése kicsit költséges lenne, így azt nagyobb forgalmazókra bízzuk.

 

PVA tárolása

 A PVA magába szívja a levegő nedvesség tartalmát is, felpuhul tőle, nem lehet nyomtatni vele, serceg, a fejet is eltömíti és bele is ég. Tehát, ha a Balatonra mentek egy hétre, NE hagyjátok a nyomtatóba fűzve a cuccot, mint azt mi tettük a nyáron. Ha mégis, lásd lentebb.

Egy jó megoldás a tárolásra:

tarolo_3d_nyomtato_szalhoz.JPG

PVA szál tárolása légmentesen

Az Ikeának van akkora légmentesen záródó műanyag doboza, amibe belefér egy tekercs nyomtató szál. Még az egy kilós is. A 365+ sorozat legnagyobb étel tárolója.  Ha páramegkötőt is teszel bele, akkor nyugodtan alhatsz. Méréseink szerint ilyenkor 30%-ra megy le a páratartalom a dobozban, ami az anyagnak tökéletesen megfelelő.

szilika_gel.JPG

Tárolás során érdemes valamilyen páramegkötőt használni

 

Melléfogás

 Arra is van megoldás, ha a PVA felpuhult. Sütőben melegítve újra visszanyeri ifjúkori keménységét. Tehát: sütőpapír a rácsra, sütőt 60 C fokra, és kb egy órát melegíteni. Utána érezhetően szilárdabb lesz az anyag.

Az én afférom a PVA-val eképpen történt. Használtuk és kint állt a szobalevegőn néhány napja, újra sütni kellett. Épp készültem elmenni itthonról, de a PVA-t még bedobom a sütőbe. Papír helyén, PVA rádob, sütő minimum (légkeverés lekapcsol!) és futás. Csakhogy a sütőnk 80 fokról indul, ezért fakanállal támasztottuk ki a sütő ajtót. A nagy rohanásban fakanál elmaradt, a PVA meg tűlhevült, dobot dobhattuk ki.

Eredmény: összetapadtak a szálak, az anyag törékeny lett, és egy tekercset át kellett csévélni, és néhány méteres darabokkal nyomtatni. Nem ajánlom senkinek ezt a kis trükköt.

 

Tippek

Nyomtatási hőmérséklet: 190 C

Használd: PLA-val, ABS-hez nem tapad jól.

Hogyan: mint a PLA-t, csak kicsit kényesebb. Érdemes 10%-al nagyobb kinyomási mennyiséget használni és lassan nyomtatni az első réteget.

Hol használd: takarékossági okokból, ahol muszáj. Ha teheted, úgy alakítsd ki a modellt és szerkeszd meg az alátámasztást, hogy csak az érintkezési felületen használj PVA-t "alatta" pedig saját anyagával (pl. PLA) töltsd ki a támaszt.  

 

Neked is van egy jó tipped? Oszd meg velünk!

 

 

 

Szólj hozzá

tippek pva Budapest 3D nyomtatás filament