2015. feb 15.

Nyomtassunk mozdonyt...

írta: Erősné Bíró Imola
Nyomtassunk mozdonyt...

...ami elhúz 5 embert!


mozdony.JPGOlvasd el a posztot, és megtudod, hogy ez lehetséges! Igaz kicsit Mátyás királyosan: nyomtatott is meg nem is.

Előzőleg írtunk egy repülő modell 3D nyomtatásáról. Ha még nem olvastad, kattints ide. A cikk hatására kerültünk kapcsolatba Tóth Csabával, aki vasút modelleket készít minden méretben és minden mennyiségben. Most épp 3D nyomtatással kísérletezik. 

A terve az, hogy a már korábban elkészített mozdony alvázra 3D nyomtatott alkatrészekből építi fel a karosszériát. Így a mozdony kívülről nyomtatott lesz, de ez a réteg nem teherviselő.

mozdony_vaz.jpg

A mozdony váza (1,3 méter)

Az alváz lézervágott lemez, zártszelvény merevítésekkel, a futómű 2x2 tengelyes, 2db egyenként 700W-os motorral ami 5 felnőtt embert tud majd húzni, a tervezett végsebessége 18km/h. A fenti képen látható fa váz adja  méretarányt, de a végső mozdonyba nem lesz beépítve. A lemezre kerül rá a nyomtatott karosszéria.

a makett: a Csörgő becenevű mozdony 1:12-es méretű modellje. Azért lett ekkora, mert ez 129 cm, ami már befér egy kombi autóba. 

a nyomtató: egy magyar gyártású CraftBot. Történetükről többször is beszámoltunk itt és itt

a nyomtató anyaga: PLA

egyéb használt anyagok: Loctite zselés ragasztó, modellezésben szokásosan használt csiszolók, alapozók, festékek

3d_modell.jpg

A mozdony 3D modellje

3D modellező program: Designspark mechanical. Erről a részéről így mesél Csaba: "A rajzok elkészítésében igénybe vettem minden fellelhető szakirodalmat, és természetesen ki is mentem egy fűtőházba ahol a valódi mozdonyon lemértem a nem számolható vagy nehezen elérhető méreteket."

idő: a lenti képen látható homlokfal 4 darabból van összeragasztva. Ennek a nyomtatási ideje 4x7 óra volt, vagyis összesen 28 óra.

cél: Lehetőleg az egész karosszériát nyomtatni, de minél több elemét. A tervek szerint szeptemberre fog elkészülni. Majd beszámolunk róla. 

A mozdony homlokfala: (bal) csiszolva, illetve (jobb) lealapozva

Tóth Csaba saját blogban mesél a munkáiról, a 3D nyomtatóval kapcsolatos tapasztalatairól, műszaki részletekkel, nézzétek meg:

http://trainmodeller.blog.hu/

 makett.JPG

Régi fa modell, új nyomtatott modell (alváz nélkül)

Ha pedig itt maradtál velem, próbáld ki a blogon az új szavazó funkciót, és mondd el, miről szeretnél olvasni legközelebb:

Szólj hozzá

magyar modell vasút 3D nyomtatás